– Det arbetas intensivt med det här ärendet. Region Mitt har tillskjutit resurser, säger Åse Schoultz miljöåklagare, och berättar att utredningen legat på is så länge på grund av andra prioriteringar och just resursbrist.
Hon forsätter:
– Just nu sammanställs det omfattande material som finns av flera personer och sedan kommer förhör att hållas med de personer som vi anser är inblandade i det här.
Illegal rovdjursjakt på varg
Det är sex, sju personer som just nu är misstänkta för illegal rovdjursjakt. Hur många vargar som misstänks ha skjutits vill Schultz inte svara på. Och någon död varg har inte hittats.
Är det inte besvärande för dig att ni inte hittat någon död djurkropp?
– Nja, hur ofta har du det? Det är klart att det bästa vore om vi hade en död varg i beslag, men det är ovanligt.
Stark kritik riktas mot utredningen
Och det finns stark kritik riktad mot utredningen.
– Blodspår på en sjö behöver ju inte betyda att en varg har skjutits. Det kan ju vara bråk mellan vargar, en löptik. Ja, det finns säkert många naturliga förklaringar till att det finns blodspår, säger Sven Severin, en av de misstänktas försvarare.
Han är också kritisk till utredningstiden och att åren har gått utan att något har hänt.
– Det är givetvis djupt otillfredsställande att människor ska behöva leva i det här limbot. Att vara delgivna en allvarlig brottsmisstanke utan att kunna gå vidare med tillvaron. Vi förutsätter att det här kommer att läggas ner. Det blir ju i sådant fall inte en dag för tidigt, säger Severin.
Bevis som styrker illegal jakt
Vad har ni för bevis som tyder på att det faktiskt handlar om illegal jakt?
– Vi har ju blod och spår av djuret och det har inte varit licensjakt på varg under den här aktuella tiden, säger Åse Schoultz.
Det finns dessutom analyser av telefonsamtal och gps-data som talar för åklagaren, enligt henne själv.