Gästrikland i ny säkerhetszon kring kärnkraftverket i Forsmark

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 juli ingår kommunerna i Gästrikland i det som kallas planeringszonen kring kärnkraftverket i Forsmark. Strålningsmätning, jodtabletter och utrymning ska vara förberett.

Det är bland annat till följd av erfarenheterna efter kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011 som regeringen har beslutat om nya, utökade beredskapszoner för kärnkraftverken i Sverige.

Det handlar om en inre beredskapszon på fem kilometer, en yttre inom 25 kilometer samt en planeringszon inom ungefär 100 kilometer. Det är i den senare kategorin gästrikekommunerna hamnar.

Västra Gästrikland frågande till larmsystem

Länsstyrelsen har ansvar för att ta fram en plan och förslaget är ute på remiss.

Sandviken, Hofors och Ockelbo vill se att larmsystemet vid en kärnkraftsolycka förtydligas. Enligt förslaget ska meddelandet gå ut via radio och utomhusvarningssystem, känt som ”hesa Fredrik”, men enligt samhällsbyggnadsförvaltningen i Västra Gästrikland hörs ”hesa Fredrik” endast på ett fåtal platser i området och frågar sig om det inte behöver kompletteras med sms-utskick och meddelanden i tv.

Länsstyrelsen försäkrar att sms-utskick och fler informationsvägar kommer att användas ske vid en eventuell olycka.

Här är de nya säkerhetszonerna

De tidigare beredskapszonerna utökas upp till 25 kilometer från kärnkraftverken samt att en ny större zon på 100 kilometer upprättas. De nya zonerna har utformats med hänsyn till praktiska aspekter, till exempel så att skyddsåtgärder kan genomföras effektivt, att samhället kan återhämta sig efter en olycka och att allmänheten ska kunna informeras och under en händelse få kännedom om vilka egna åtgärder de kan vidta.

I planeringszonen ingår Gävle, Sandviken, Hofors och Ockelbo kommun i Gävleborgs län. Där ska det finnas en planering att vid en kärnteknisk olycka kunna utföra strålningsmätningar, planera för utrymning eller inomhusvistelse och vid behov dela ut jodtabletter till drabbade områden. Arbetet med den förändrade kärnenergiberedskapen har pågått sedan 2020 och kommer, efter att zonerna träder i kraft 1 juli i år, fortlöpa i nära samarbete med berörda kommuner och aktörer i länet.

Källa: Länsstyrelsen Gävleborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.