Just nu pågår ett intensivt arbete bland tjänstemän i Gävle kommun och Region Gävleborg för att leverera de svar som Northvolt AB vill ha innan företaget kan besluta om en eventuell etablering av den gigantiska batterifabriken.
– Det är högsta prioritet, och vi kommer att kunna leverera svaren i tid, säger det moderata kommunalrådet Inger Källgren Salewa.
Totalt handlar det om åtta kommuner i Sverige och två i Finland som slåss om mångmiljard-investeringen där uppemot 3.000 anställda utlovas. Det finns en liknande batterifabrik i USA men ingen i Europa och det svenska bolagets ledning bedömer att det finns ett behov i Europa av en sådan.
Passande industriområde finns i Gävle
En halv miljon kvadratmeter industrimark är vad företaget säger sig behöva i industrimark. Och som av en händelse har Gävle kommun tagit fram ett nytt industriområde, Ersbo Syd, som skulle passa perfekt för en sådan etablering enligt kommunalrådet.
Platsen ligger bra vid E4:an, med nära transportvägar, och platsen har även tillräckligt med elförsörjning, då det passerar kraftledningar som skulle räcka till fabrikens behov, intygar kommunalrådet Källgren Salewa:
– Kommunen får inte skänka mark, och vi kommer om det blir aktuellt att ta betalt för marken med marknadsmässiga priser.
Inte rädd för flopp
Ni är inte rädd att Northvolt misslyckas med att få ihop tillräckligt med riskkapital för en etablering och allt floppar?
– Det är klart att jag känner en oro, när något så stort och nytt knackar på dörren, men den affärsmässiga bedömningen får någon annan göra, vi levererar bara förutsättningarna.
– Men det är det här som vi som kommun ska hålla på med. Vi ska försöka ta fram förutsättningar och se nya möjligheter för nya etableringar, konstaterar Inger Källgren Salewa.
Energimyndigheten är en av flera myndigheter och företag som stöttar projektet ekonomiskt i uppstartfasen, och generaldirektören Erik Brandsma har tidigare sagt i ett pressmeddelande att Northvolt kan bli en ”betydande aktör på marknaden för energilager”