Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kommer gävleborgarna få ta del av föreställningar trots att teatern stängs i två år. Hör om det i klippet. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Gävle teater stänger i två år

Publicerad

Gävle teater stänger – i två år. Mellan 2025 och 2026 ska byggnaden nämligen renoveras.

Det är kommunen som äger teatern vars grund och fasad nu ska få ett ansiktslyft. Det här var GD.se först med att berätta. Arbetet med upprustningen startar i början på 2025 och teaterns intendent, Jonas Elverstig, är i full färd med att hitta andra lokaler i närområdet som kan passa för olika sorters föreställningar.

– Det kommer att påverka oss, det är många artister och grupper som kommer hit just till Gävle teater just för att det är en sådan fin teater. Men vi ska göra vårt bästa, säger han.

Tog fram övertäckta målningar

Senaste gången Gävle teater fick ett lyft var i mitten på 80-talet. Då var det inomhusytorna som piffades till. Bland annat hade tak- och väggmålningar täckts över vid tidigare renoveringar som på 80-talet fick komma fram igen.

Målningarna i taket täcktes över med färg på 50-talet men har sedan 80-talet fått pryda tak och väggar återigen. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.