Pia Lennberg, reumatiker och andra vice ordförande i Reumatikerförbundet. Framför en spegel i sitt hem i Ljusdal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pia Lennberg, reumatiker och andra vice ordförande i Reumatikerförbundet, välkomnar att klimatvård kommer att erbjudas igen. Foto: Alberto Lozano/SVT

Gävleborg återinför rehab på soligare breddgrader

Publicerad

Region Gävleborg vill återinföra möjligheten till rehabilitering utomlands, även kallad klimatvård. Gävleborg blir då en av tre regioner i landet som erbjuder behandlingsformen.

Region Gävleborg erbjöd klimatvård fram till 2010 men beslutade att ta bort behandlingsformen. Då med argumentet att det fanns andra vårdalternativ. Nu vill de att sjukvården erbjuder behandlingen igen, där andra vårdmetoder inte räcker till.

”Behovet är stort”

En som välkomnar Regionens initiativ är Pia Lennberg på reumatikerförbundet i Gävleborg. Hon lider själv av reumatism och har länge drivit frågan om tillgången till klimatvård.

– Jag är så glad att man har tagit till sig det här och att det är på väg tillbaka, för det behövs. Behovet är stort.

Saknas forskningsunderlag

Om beslutet går igenom blir Gävleborg en av endast tre regioner i landet som erbjuder klimatvård. 2019 fanns det enligt Socialstyrelsen elva, men majoriteten har gått åt motsatt håll. Några med ekonomiska argument och andra med argumentet att det saknas tillräckligt med forskningsunderlag.

– Alla regioner resonerar annorlunda. Det finns beprövad erfarenhet och rapporter, så vi vet att det här ger effekt för vissa individer och hos de patienter vi har mött, säger regionstyrelsens ordförande Patrik Stenvard (M).

Varför kan det här inte erbjudas i Sverige?

– Vi har en fantastisk anläggning i Sandviken som ger intensivrehabilitering, men de tar inte hand om de här patientgrupperna och de har inte heller möjlighet att göra det. Vi har inte heller det varma klimatet i Sverige som vi vet ger positiva effekter.

Detta är klimatvård

Klimatvård ges i varmt och soligt klimat med ett vårdteam i minst tre veckor. Vårdteamet består ofta av läkare, sjuksköterska, sjukgymnast eller hälsopedagog och i vissa fall psykolog och arbetsterapeut.

Behandlingen används främst för patienter med kroniska sjukdomar som psoriasis, reumatiska sjukdomar, neurologiska sjukdomar och vissa skador där vistelse i ett varmt klimat kan bidra till förbättrad hälsa och livskvalitet.

I region Gävleborg kommer klimatvård erbjudas patienter med kroniska sjukdomar, i samråd med läkare, där andra former av behandling inte visat sig fungera.

Sedan 2019 rekommenderar socialstyrelsen klimatvård som en av flera behandlingar för svår psoriasis.

Källa: Socialstyrelsen och Region Gävleborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.