Gävleborgs län behöver fler föryngringar inom vargstammen. Men vill gå från 20 till 35 individer Foto: SVT

Gävleborg behöver fler vargar – för att bevara arten

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Gävleborgs plan för miniminivå av varg i länet var två årliga vargföryngringar, dvs. runt 20 vargar. Den nivån har nu höjts.

För att nå den nationella kvoten av varg i landet så har man nu fått arbeta om planen och föreslår nu istället att det 2019 ska finnas 3,5 föryngringar av varg i länet.

Vad är en föryngring?

En föryngring betyder att man kan fastställa det har fötts nya valpar i ett revir under året. Antalet konstaterade föryngringar ligger till grund för beräkningen av storleken på den svenska vargstammen. Idag beräknas en vargföryngring motsvara 10 vargar.

Fler vargar behövs

Naturvårdsverket gör bedömningen att intervallet 170–270 vargar inte längre anger vad som krävs för att vargen ska uppnå och bibehålla gynnsam bevarandestatus. Och Sverige är skyldiga att upprätthålla det som kallas gynnsam bevarandestatus.

Och för att göra det så skriver man nu upp det antal föryngringar som man vill se i det mellersta förvaltningsområdet 2019, där Gävleborg ingår, från sammanlagt 27, till 28,5.

Detta för att komma upp i en nationell vargstam på runt 300 individer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.