– Nu har vi gjort insatser som leder till att vi har stabila priser så priserna har inte alls ökat på den nivå med 15 procent och liknande som det var tidigare, säger Per Bolund (MP), finans- och bostadsmarknadsminister.
Det stämmer inte i Gävleborgs län. Från 2014 till och med de tre senaste månaderna 2020 har kvadratmeterpriset för bostadsrätter gått från 11 560 till 19 430 kronor i genomsnitt, en ökning på 68 procent. Under samma period ligger rikssnittets ökning på 36 procent.
”Målgruppen är medelklassen”
Vad beror det på? Enligt Länsstyrelsen Gävleborg påverkar det faktum att flera bostadsprojekt förlagts i attraktiva områden, att dyra material använts och att marken har kostat mycket.
– Många av de här bostadsrättsprojekten har målgruppen medelklass, övre medelklass. När man har de här målgrupperna så är det inget som löser bostadsbristen i stort, utan det löser bostadssituationen för dem, säger Nicolas Orozco, samhällsplanerare på Länsstyrelsen Gävleborg.
Brist på bostäder
Just bostadsbristen är en nöt som inte har knäckts. I år uppger fyra av tio kommuner för länsstyrelsen att det råder bostadsbrist. Sju av tio kommuner meddelar att det är brist på bostäder i centralorterna.
– I många år har det ju inte byggts särskilt mycket i länet. Däremot har befolkningen ökat, byggtakten har inte följt med i den utvecklingen, säger Nicolas Orozco.
Små inkomstökningar
Problemet är inte bara att kvadratmeterpriserna på bostadsrätter ökar eller att det råder bostadsbrist. Även gävleborgarnas tröga inkomstökningar gör det svårt att ha råd med bostadsrätt, som är det billigaste köpalternativet.
Gävleborg och Blekinge är på delad sistaplats i riket när det gäller 20-24-åringars inkomstökningar 2005-2018. Bara ett län har sämre utveckling när man tittar på 20-64-åringars inkomstutveckling under samma period. Samtidigt har kvadratmeterpriserna i Gävleborgs bostadsrätter ökat tredje snabbast i landet.