Det var i den här eldstaden som mannen grillade korv på mössön. Foto: Från polisens förundersökning

Grillade trots eldningsförbud – åtalas för allmänfarlig vårdslöshet

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern åtalas för att ha orsakat en större brand på Mössön i Njutånger utanför Hudiksvall förra sommaren. Mannen grillade korv trots att det rådde eldningsförbud i länet.

Det var den 11 juni förra året som mannen vid ett besök med sin familj på ön skulle grilla korv. Enligt åklagaren har mannen grillat trots rådande eldningsförbud, och genom sin oaktsamhet orsakat omfattande förstörelse av annans egendom. Grillplatsen ska heller inte ha varit tillräckligt säkert utformad för att förhindra brand.

Nekar till brott

Branden blev besvärlig för räddningstjänsten eftersom terrängen var eländig och den aktuella platsen kunde endast nås med båt. Man fick lov att kalla in helikoptrar som vattenbombade. Trots detta lyckades räddningstjänsten rädda två sommarstugor från att bli lågornas rov. Däremot eldhärjades cirka fem hektar skogsmark.

Mannen erkänner att han grillat, men nekar till brott och att han på något sätt skulle varit oaktsam.

Helikoptrar vattenbombade branden på mössön. Foto: Johanna Pihlman

Inte rätt utformad

I sin förundersökning stöder sig åklagaren bland annat på att brandutredaren från räddningstjänsten konstaterar att grillplatsen inte var utformad på rätt sätt.

Mannen har nu åtalats vid Hälsinglands tingsrätt för allmänfarlig vårdslöshet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.