SVT:s reporter Alberto Lozano står i en matbutik med en plastinslagen gurka i handen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya förpackningsregler inom EU kommer tvinga de svenska matkedjorna att använda mindre plast och mer hållbara materialer Foto: Alberto Lozano/SVT

Grönsaksplast försvinner 2030 – men gurkan klarar nog sig

Uppdaterad
Publicerad

Plast-engångsförpackningar som används för bland annat grönsaker kommer att behöva ersättas av hållbara material efter en överenskommelse inom EU som kan bli officiell innan valet i juni.

Plasthinkar för cocktailtomater, nät som används för citronfrukter eller påsar som innehåller paprikor är några exempel på plastförpackningar som de svenska matkedjorna kommer behöva bli av med.

Beslut på onsdag

Den 24 april håller Europaparlamentet slutomröstningen för nya regler som syftar till att minska mängden förpackningar i EU samt främja återanvändning och återvinning.

PLAST ELLER INTE PLAST – EXPERTEN FÖRKLARAR

– Att EU tar initiativ för att minska avfallsmängderna och se till att mer material används flera gånger i ett mer cirkulärt system är bra för att minska miljöpåverkan, säger Helén Williams, doktor i miljö och förpackningsforskare på Karlstads Universitet.

En väldigt liten andel av de plastförpackningarna som används idag kan återvinnas. Från 2030 kommer man kräva inblandning av återvunnet material i plastförpackningar, något som ska ske snabbare i PET flaskor till dryck.

Plastens miljöfunktion

Experter pekar dock på att plasten är inte alltid negativ för miljön.

– Plasten är bra för att du med väldigt lite material kan ge ett effektivt skydd. Däremot när vi slösar med plast och använder en relativt stor plastförpackning till en liten produkt är det önskvärt att minska det betydligt mer, säger Helén Williams.

Hör i videon om vad Hudikborna tycker om de nya reglerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.