Det var efter en resa till Skottland som han hittade tjusningen med att bära killt. Precis som med våra svenska folkdräkter har de skotska kiltarna ofta ett ursprung från en plats och Mikael ville ha en kilt från sin bygd. För det krävdes ett godkännande från de svenska myndigheterna som tyckte det var en fantastisk idé och sa ja. Nu är mönstret registrerat i Skottlands statliga så kallade tartan-register och heter Dellen.
– Först hade jag tänkt att skapa ett Delsbo-tartan, men kom fram till att döpa det till Dellen. Men jag har använt färgerna från Delsbodräkten eftersom jag tycker att de är så vackra. Det är också den vackraste dräkten som vi har i Sverige, säger Mikael Öst.
Eftersom han inte är född i bygden upplevde han det lite som ett intrång att skaffa en folkdräkt härifrån. Men Dellenkillten vill han att vem som helst ska kunna bära.
– Det är ingen som är född i Dellen eller bor i Dellen och då hoppas jag att det är fler som kan ta den till sig. Det spelar ingen roll om du är från Stockholm eller Litauen, om du är svart, vit eller gul. Det räcker om du har en passion för Dellen eller Dellenbygden, säger han med stolthet i rösten.
Ett väveri i Skottland har vävt ylletyget och en skotsk killtmakare har sytt upp den 1,5 kilo tunga killten som har krävt 6 meter tyg och har kostat 9000 kr.
– För mig som inte har en Delsbodräkt, Bjuråkersdräkt eller en Njutångersdräkt så har jag någonting som jag kan ha på stämmorna, på bröllop eller på puben. Det spelar ingen roll vart, det beror på vad jag bär till.