Tidöregeringen har gett tummen upp för gårdsförsäljning av alkohol och under onsdagen tas frågan upp för beslut i riksdagen.
Om gårdsförsäljning blir tillåtet enligt förslaget kan det starta redan 1 juni i år.
Besökare efterfrågar smakupplevelser
Strax söder om Ockelbo har Hans-Peter Eriksson och hans fru gått från att bo i stan och jobba med IT till att ägna allt mer tid åt sommarboendet som vuxit till en gård med djur.
Besökarnas efterfrågan har drivit på utvecklingen av eget slakteri, gårdsbutik och restaurang. Ett mikrobryggeri ser Hans-Peter som en till pusselbit som faller på plats. Humlen växer i trädgården, gästerna frågar efter mer smakupplevelser och grisarna äter gärna restprodukten som blir efter ölbryggningen.
Du ser ingen risk med att gårdsförsäljning ökar risken för ökat drickande?
– Nej, det är så små volymer, det är småskaligt, men däremot höjer det nivån på smakupplevelsen, säger Hans-Peter Eriksson.
Kraven på gårdsförsäljarna
I regeringens förslag som riksdagen ska ta ställning till finns krav som kommer att ställas på den som vill sälja alkohol från sin gård:
• Försäljning ska ske i direkt anslutning till tillverknings- eller odlingsplatsen.
• Alkoholen får endast köpas vid ett studiebesök eller liknande.
• Vid ett tillfälle kan en person köpa: 0,7 liter sprit, 3 liter vin, 3 liter starköl och 3 liter andra alkoholdrycker.
• Vintillverkare måste odla sina egna druvor.
• Alkoholen ska få säljas mellan klockan 10 och 20.
• Lagen föreslås gälla under en försöksperiod om sex år.
Källa: Regeringens proposition 2024/25:86