Två flickor sitter på bussen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tallbackens nya förskola på hjul ger barnen chansen att vara i friska luften och lära sig från naturen. Följ med barnen ombord och häng med på äventyret. Foto: Madlyn Alabdullah/SVT

Här åker barn förskolebuss för lärande och äventyr i Ljusdal

Publicerad

Tallbackens friskola introducerar ett nytt koncept i Ljusdal: en förskolebuss där fyra- och femåringar får en ny lärandeupplevelse genom att utforska nya miljöer och platser under trygg ledning av utbildade pedagoger.

Förskolebussen lämnar Tallbackens skola kl. 9 på morgonen och tar barnen på äventyr till olika platser där de får möjlighet att ta del av naturen och utforska Ljusdal utanför skolgårdens gränser.

– Det finns så många vackra och intressanta platser runt omkring som inte alla föräldrar hinner eller har möjlighet att åka till, och då kan vi få vara en del av det, säger rektorn Louise Eng Martinez.

15 barn och tre lärare

Bussen är utrustad och säkerställd för att möta alla barns behov, från barnstolar till värmeskåp för att torka blöta kläder. I nuläget är det 15 barn ombord, med tre pedagoger, en ska vara bussförare också.

– Vi är ute i naturen hela dagarna. När det blir vinter och kallt kanske vi gör ett studiebesök på ett museum, åker till biblioteket, eller besöker badhuset. Det finns oändliga variationer, berättar Lena Järvlin, barnskötare och bussförare.

Klicka på videon ovan för att ta en titt på bussen och följa med barnen på utflykt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.