Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få har sökt pengar för att energieffektivisera sitt hus. Hör mer om vem som kan få bidraget i klippet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Här är bidraget du kan få för att energieffektivisera ditt hus

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra vintern vill regeringen minska hushållens känslighet för höga energipriser. De har därför infört ett nytt bidrag till den som byter bort sitt el- eller gasvärmesystem mot mer effektiva varianter.

Från och med 3 juli i år kan husägare som värmer upp sin bostad med direktverkande el eller gas söka om bidrag hos Boverket för att byta ut värmesystemet mot ett mer energieffektivt .

Initiativet kom efter förra vinterns höga energipriser. Enligt energiminister Ebba Busch (KD) är bidragets syfte att minska småhusbeståndets el- och gasbehov och att göra hushållen mindre känsliga för höga elpriser.

Enligt Åsa Eklund Öberg, energi- och klimatsamordnare på Länsstyrelsen Gävleborg, är det drygt 600 000 hushåll i Sverige som värmer upp sitt hus med direktverkande el eller gas, och som kan beviljas bidraget.

– Det är också en solidaritetshandling. Om vi använder mindre el får vi alla billigare elpriser, säger hon.

En stor andel av ansökningarna som hittills har kommit in har fått avslag, berättar Åsa Eklund Öberg. Man kan till exempel inte få bidrag för att byta värmesystem i en komplementbyggnad som garage, friggebod eller Attefallshus. Man kan heller inte få bidrag för att byta till en vedpanna, som paret utanför Hudiksvall har gjort.

Vem kan få bidraget – och hur mycket? Hör Åsa som kan allt om bidraget i klippet ovan.

Energieffektiviseringsbidraget

  • Bidraget är på sammanlagt 1,2 miljarder kronor. Till 1 november 2023 har knappt 29 miljoner beviljats.
  • Mest pengar har hittills gått till Stockholms län. Mest bidrag per invånare har Västerbottens län fått.
  • I Gävleborg har 277 ansökningar kommit in. Totalt har 10 707 hushåll i Sverige ansökt.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.