I flertalet yttranden till regionen ifrågasätts om hälsocentralernas nya regler ger bättre vård. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Här är vårdens kritik mot hälsocentralernas nya regler

Uppdaterad
Publicerad

Att Region Gävleborg vill ta bort kravet på att alltid bemanna hälsocentralerna med en allmänspecialist fysiskt har fått synpunkter att strömma in till den politiska ledningen. ”Förslaget saknar förståelse för primärvårdens arbetssätt och funktion”, skriver personal på en privat hälsocentral i Gästrikland.

Regionrådet Magnus Svensson (C) menar att de sänkta kraven på läkarnärvaro och öppettider inte betyder färre läkare på plats, istället ska det ge hälsocentralerna större frihet att bestämma över sin verksamhet.

Trots det har flera företrädare för sjukvården kritiserat förslaget via brev till den politiska ledning som lett arbetet med förändringarna av reglerna, som kan godkännas av politiken i februari.

Svenska distriktsläkarföreningen skriver: ”Förslaget i grunden saknar helt förståelse för primärvårdens arbetssätt och funktion samt motverkar god och jämlik vård i hela regionen”.

Föreningen vill liksom flera andra kritiker att kravet på specialistnärvaro under öppettiderna ska kvarstå.

Erfaren läkare oroas

En läkare vid en privat hälsocentral i Gästrikland, med 25 års erfarenhet inom primärvården, varnar för att de sänka kraven på läkarnärvaro kan få konsekvenser: ”Detta kommer att undergräva kompetensförsörjningen på sikt.”

Återväxten av nya läkare riskerar att hämmas om inte specialister finns fysiskt på hälsocentralerna, berättar Elisabeth Månsson Rydén i Ljusdal. En privat hälsocentral i Gävle oroas också över detta och skriver följande till regionen: ”Hur menar ni att kravet som finns idag för att vara utbildningsenhet kan uppnås då det vissa dagar inte skall finnas allmänspecialister på plats och AT och ST skall enligt studieplan kunna gå till senior för rådfrågning och visa upp sitt patientärende?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.