För tio år sedan köpte Jeanette Melin handelsträdgården i Forsa utanför Hudiksvall.
– Då visste jag ingenting om kamelior. Utöver att Greta Garbo spelade ”Kameliadamen”, säger hon.
Nu rabblar hon upptäcktsmän, historia och latinska namn som om hon inte gjorde annat. Och det gör hon nästan inte heller under den här tiden på året. För nu kommer besökare långväga ifrån för att se de ovanligt gamla träden.
Så vinterförvarar du kamelia
Kameliaträden får knoppar redan i september. Sedan behöver växten en vintervila för att blommorna ska slå ut i januari. Under vintern vill trädet ha det ljust, svalt och lagom fuktigt.
Hur sköter man en kamelia?
– Trädens rötter går så djupt under husen nu så de hittar vatten själva. Allt vi gör är egentligen att ge dem ny jord en gång om året och klippa ner dem efter blomning så att de inte växer genom växthustaket, säger Jeanette Melin.
Håller värmen i växthus
Under vintern vill träden ha det ljust och svalt.
Ett frostfritt växthus – kanske varje odlares dröm. Hur håller ni värmen i era?
– Våra växthus är sammankopplade av kilometervis med vattenrör som går genom luften. Här har det eldats med ved, olja och koks genom historien men nu har vi en pelletspanna som värmer upp växthusen med en ackumulatortank, säger Jeanette Melin.
Så länge kan kamelia leva
I många texter och artiklar beskrivs kamelian som kinkig och svårskött. Men när den trivs kan den blir gammal – riktigt gammal.
Sveriges äldsta finns i Jönköping och är över 150 år.
Träden i Forsa planterades av handelsträdgårdens grundare, Henning Karlsson, som startade verksamheten 1927.
– Vi får snart fira 100-årsjubileum, säger Jeanette Melin.