Sedan Försäkringskassan börjat granska sina beslut om beviljade aktivitetsersättning juridiskt, så har man kommit fram till att man varit för släpphänta – att allt för många har fått pengar. Något Försäkringskassan nu har förändrat.
William Kvarnåker, 26 , från Ljusdal, som har aspergers syndrom. För honom betyder det tuffare synsättet att han blir av med sin aktivitetsersättning som han haft i flera år.
– Jag har aldrig haft ett jobb. Inte ens ett sommarjobb, berättar William.
Det som William idag klarar av är att gå på den dagliga verksamheten Unitis i Ljusdal, där han och flera andra i samma situation finner en tillvaro med sysselsättning som de klarar av.
Anses ha fått ökad arbetsförmåga
Läkares och Försäkringskassans bedömningar för två år sedan var att Williams arbetsförmåga var obefintlig. Nu bedöms hans arbetsförmåga till över 75%. Trots att inget i Williams tillstånd har förändrats.
Lisa Månsson Rydén är läkare i Ljusdal och har i många år arbetat med patienter med nedsatt intellektuell och psykisk förmåga.
– Jag tycker att det har blivit hårdare krav från Försäkringskassan och jag ingen förståelse för det, om jag ska vara ärlig, säger hon. För det här är personer med funktionshinder som inte klarar av ett ordentligt arbete på arbetsmarknaden. De behöver fullt stöd hela tiden.
För många har fått ja
Försäkringskassan menar att man bara följer det regelverk som gäller och att man varit för släpphänta tidigare.
– Vi har sett att vi legat fel, man har kunnat konstatera att personer som har fått, kanske borde ha fått avslag istället, säger Ingeborg Watz Forslund, områdeschef vid Försäkringskassan.
Enligt lagstiftningen skulle alltså personerna som just nu får avslag, aldrig ha fått någon ersättning från början, trots att de själva, personer som träffar dem dagligen och läkare som är specialiserade inom området hävdar något annat.
Fantasijobb
SVT har pratat med en handläggare på Försäkringskassan som vill vara anonym. Hen berättar att dom är mer nitiska i sina bedömningar nu, efter den juridiska granskningen.
Att de tidigare hade större möjlighet att läsa mellan raderna om en person kunde klara av ett jobb eller inte. Nu kan det falla på att personen inte har fått en tillräckligt bra medicinsk utredning i sin ungdom, eller att en läkare fyller i underlaget på fel sätt.
I Williams Kvarnåkers beslut står det bland annat att han skulle klara ett ”anpassat arbete med handledning i alla uppgifter”. Att det inte finns ett enda företag som skulle ta emot honom på de här premisserna får inte handläggarna ta hänsyn till, enligt lagtexten.
”Vi prövar mot fantasijobb”, säger handläggaren som vi har pratat med.
Orolig tid
För William och hans kamrater har tillvaron vänts uppochner. Den trygghet som de haft i sina liv har förbytts i osäkerhet och ångest.
– Jag börjar redan känna mig stressad och mer frustrerad. Jag mår dåligt av det här faktiskt, säger William Kvarnåker.
MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app