Trots kritik om utfiske – strömmingsbeståndet inte hotat menar myndigheten

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen menar att det hårda industrifisket i Bottenhavet allvarligt skadat beståndet av ätbar stor strömming och att det hotar att förstöra delar av kustekosystemet. Havs- och vattenmyndigheten ser inga tecken på det.

– Den biologiska rådgivningen vi får visar inte alls att de här bestånden på något vis är hotad, säger Patrik Persson, enhetschef fisketillstånd, Havs-och vattenmyndigheten.

Fredade zoner kan bli aktuellt

Länsstyrelsen och lokala fiskare påpekar att oavsett storleken på strömmingens bestånd har det hårda industrifisket lett till att strömmingen är för liten för mänsklig konsumtion.

Till våren väntar underlag från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, där industrifisket till havs eventuella negativa konsekvenser ska undersökas. Om det påvisas kan exempelvis fredade zoner för strömmingen bli aktuellt.

Patrik Persson, enhetschef fisketillstånd på Havs och Vattenmyndigheten, ser inga tecken på att strömmingsbetåndet skulle vara hotat. Foto: Natalie Greppi

– Det finns egentligen inget som pekar på att det i nuläget skulle vara så utan det är Länsstyrelserna och kustnära fiskare som uttrycker att de större fiskarna har försvunnit. Om det är så så är det väldigt allvarligt, men det handlar om att få det belagt, säger Patrik Persson, enhetschef fisketillstånd, Havs- och vattenmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.