Lantmäteriets skylt och en blond man i en splitbild

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Säkerhetslandskapet har förändrats”, så förklarar Lantmäteriets ställföreträdande generaldirektör Anders Lundquist att myndigheten haft hemliga uppgifter tillgängliga på sina öppna digitala tjänster. Hör mer om de läckta uppgifterna i videon. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Hemliga försvarsuppgifter kan ha läckt från Lantmäteriet i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Information om svenska hemliga försvarsanläggningar kan ha spridits från Lantmäteriets digitala e-tjänster där uppgifterna funnits tillgängliga, rapporterar Ekot.

Den 24 maj stängde Lantmäteriet i Gävle ner flera av sina digitala tjänster efter att ha upptäckt att hemlig information funnits tillgänglig.

– När vi upptäckte att det fanns säkerhetskänslig information så fick vi utreda frågan så skyndsamt som det bara gick, för att sedan ha underlag att fatta beslutet om nedstängning – som inte var lätt att fatta, säger Anders Lundquist ställföreträdande generaldirektör på Lantmäteriet och fortsätter:

– Det här är tjänster som behövs av många aktörer i samhället.

Försvarsuppgifter kan ha spridits

Fortifikationsverket som äger många av försvarets anläggningar säger till Ekot att uppgifter om deras fastigheter berörs. Säkerhetspolisen har nu en pågående tillsyn som de inte kan kommentera närmare.

– Det kan då visa på vilka sårbarheter som finns. Det vill säga, det som vi vill skydda kan då exponeras, säger Karin Lutz, presstalesperson på Säpo till Ekot.

På Lantmäteriet vill man inte säga i vilken omfattning information har spridits och inte heller när de nedstängda digitala tjänsterna återigen kommer vara tillgängliga.

Lantmäteriet svarar på frågor om läckan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.