Mariam Andersson Klint framför Storviksbadet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mariam Andersson Klint är kritisk till att samhällets badplatser bortprioriteras. Foto: Stefan Larsson

Hon kämpade för att rädda Storviksbadet: ”Klassfråga att kunna bada”

Uppdaterad
Publicerad

SVT har kartlagt badanläggningar runt om i landet. I vissa kommuner saknas det pengar för att upprätthålla badinfrastrukturen. Så var fallet i Sandviken när politikerna bestämde sig för att lägga ner Storviksbadet.

När Storviksbadet för ett par år sedan lades ner protesterade Mariam Andersson Klint och flera andra Storviksbor. Badet räddades till sist – men inte av kommunen. Istället var det den Göranssonska stiftelserna som gick in med 20 miljoner kronor och räddade badet.

Mariam Andersson Klint är mycket tacksam för att Göranssonska stiftelserna räddade Storviksbadet men kritisk till det samhälle som hon menar borde ha tagit ansvaret.

”Sorgligt”

– Det är en väldigt tråkig utveckling. Man kan inte tro att det är sant i det så kallade välfärdssamhället Sverige. Allt man tar från barnen kommer att kosta mycket senare för samhället, säger hon.

Att kunna bada på sommaren riskerar att bli en klassfråga menar hon.

– Många familjer har inte bil och har inte råd att åka buss långa sträckor för att bada med sina barn. Då blir många barn kvar på hemorten utan möjlighet att kunna bada under sin barndom. Det är sorgligt.

I klippet: Hör Mariam Andersson Klint berätta mer om varför hon tycker att simhallar är viktiga.

Göranssonska stiftelserna

De Göranssonska stiftelserna startades med pengar från Sandvikens Jernverks AB:s grundare Göran Fredrik Göransson och hans ättlingar.

Göranssonska stiftelserna har enligt dem själva som mål att förbättra livskvaliteten för Sandvikenborna och delar årligen ut miljonbelopp till både organisationer och privatpersoner.

Källa: Göranssonska stiftelserna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.