Hovrätten ändrar tingsrättens dom från synnerligen grov misshandel till mordförsök. Foto: BERTIL OLOFSSON BO

Hovrätten dubblar straffet – Gävlebo får 10 års fängelse för mordförsök

Publicerad

Gävlebon, som är i 25-årsåldern, dömdes av Gävle tingsrätt för synnerligen grov misshandel till fängelse i 5 år och 6 månader. Nu ändrar hovrätten i Sundsvall domen till försök till mord och 10 års fängelse.

Det var i augusti förra året som 25-åringen kommit i bråk med en annan person om narkotikaklassade mediciner i stadsdelen Andersberg. Det slutade med att 25-åringen tog fram en hammare och slog flera slag mot Andersbergsbon, varav minst två träffade honom i huvudet. Slagen orsakade en skallfraktur på Andersbergsbon som obehandlad kunde vara dödlig.

Hotade åklagare

Tingsrätten ansåg inte att det gick att bevisa att 25-åringen hade som uppsåt att döda Andersbergsbon. Därför dömdes han för synnerligen grov misshandel. Tillsammans med andra brott, som försök till utpressning och olaga hot mot en åklagare, gjorde att han dömdes till fängelse i 5 år och 6 månader i fängelse. Både åklagaren och den dömde överklagade tingsrättens dom.

Jämställas med knivhugg

Hovrätten anser att slagen med hammaren ska jämställas med knivhugg mot halsen, bröstet eller ryggen där praxis är att då har gärningsmannen uppsåt att döda. Rätten menar att samma ställningstagande bör göras när hammarslag utdelas mot en knästående persons huvud.

Straffrabatt

25-åringen får lite straffrabatt av hovrätten på normalstraffet 16 års fängelse eftersom Andersbergsbon har inte fått några bestående skador av slagen och att händelseförloppet varit relativt kort. Straffet blir därför 10 års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.