En man står i en glasdörr till en butik eller kontor, iförd en mörk kostym och vit skjorta. I bakgrunden syns en gammal klocka och delar av en gata. Det finns reklamblad synliga vid dörren som visar bilder på olika fastigheter. Inredningen i butiken är modern med stilrena möbler.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så säger fastighetsmäklaren i Hudiksvall om regeringens bolåneutredning. Foto: Malin Eirefelt/SVT Gävleborg

Hudikmäklaren ser positivt på sänkt amorteringskrav – men risker med högre lånetak

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsägare ska kunna låna mer och amortera mindre – enligt regeringens utredare.

Det är positivt att hushållen får en större valfrihet, vad de ska lägga sina pengar på, menar fastighetsmäklare Johan Söderlund i Hudiksvall. Men han ser risker med hög belåning.

De senaste åren har fastighetsmäklare Johan Söderlund sett en generell värdeminskning på bostäder på runt femton procent.

”Medveten om risken”

Om en kund köper ett hus och lånar 90 procent av bostadens värde, och värdet på fastigheten sedan sjunker med femton procent, och kunden tvingas sälja på grund av en separation, exempelvis, så kan kunden inte betala av sina lån genom en försäljning.

Därför tycker fastighetsmäklaren Johan Söderlund att bolånetaket på 85 procent är bra.

– Kunden behöver vara medveten om den risken, och ha lite marginal. På kort sikt är ett fastighetsköp inte alltid en bra affär, säger han.

Amorteringslättnader

Förslaget om att sänka amorteringskravet tycker han är bättre.

– Det ger hushållen större frihet att välja vad de ska lägga sina löner på. Att uppmuntra till amortering är bra. Men jag tycker att en procent räcker, säger Johan Söderlund.

Stor effekt i stora städer

Han tror att förslagen kommer ha positiva effekter för unga som ska in på bostadsmarknaden, men främst i större städer där priserna är högre.

– Här kan en lägenhet kosta en femtedel av en lägenhet i en storstad. Så effekten kommer inte bli lika stor här i Hudiksvall och Nordanstig, säger Johan Söderlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.