I sin anmälan anklagas kommunen, genom sitt fastighetsbolag Glysis, för att bland annat dumpande av hyror, skambud på fastigheter och odlande av tystnadskultur. Organisationen Fastighetsägarna pekar även på en serie domar där kommunala beslut har underkänts.
Listar flera exempel
Fastighetsägarna listar en rad exempel på hur de kommunala fastighetsbolagen och tjänstemän har agerat, inte minst i samband med bygget av kontorskomplexet Skeppet och ett parkeringshuset Strömmingen.
Kommunen påstås även ha en svart lista över privata fastighetsägare och företag som har protesterat på olika sätt och därför utsätts för repressalier.
I sin anmälan skriver Fastighetsägarna:
”Hudiksvalls kommun och Glysis agerande på marknaden gör både affärsmässig och marknadsmässig skada. Affärsmässig skada sker genom att kommunen konkurrerar med privata fastighetsägare, tar hyresgäster från privata fastighetsägare, vilket sänker värdet på privata aktörers fastigheter och då försöker Glysis köpa dem. Marknadsmässig skada genom dumpade priser på restauranglokaler, kontorshyror och markpriser.”
Inga kommentarer
Ingen av kommunalråden i kommunen vill göra en filmad intervju om anmälan i dagsläget.
– Vi behöver sätta oss in mer i frågeställningarna innan vi kan bemöta skrivelsen, säger de i ett skriftligt svar till SVT Gävleborg.
I ett meddelande på kommunens hemsida skriver man dock följande:
– Redan vid en första genomläsning kan vi konstatera att skrivelsen innehåller en rad felaktigheter.
– Genom att gå till angrepp och anklaga kommunen och dess anställda för olika saker som inte stämmer bidrar organisationen Fastighetsägarna till att skapa en negativ bild av fastighetsmarknaden i Hudiksvall. Det tjänar ingen på, säger Mikael Löthstam (S) och Adam Rydstedt (M).