– Vi har glutenfri mat, det kan vara att man inte tål vetestärkelse. Eller kan handla om fisk eller sojaprotein, nämner Hanna Ekman Johansson, kostekonom, som exempel.
– Då handlar det om att byta ut ingredienser mot något annat.
Säkerhet är viktigt
De kockar som arbetar med specialkost är lika många i dag som innan kravet på intyg infördes. Vinsten är inte främst ekonomisk, utan att kockarna kan ägna all tid åt de elever som har verkliga medicinska behov av anpassad mat.
”Kolla, kolla och dubbelkolla”
Säkerheten står i centrum för matlagningen.
– Det handlar om att kolla, kolla och dubbelkolla, säger Mahiar Beigi, köksmästare och ansvarig för specialkosten i Sandviken, om vikten av att vara noggrann med ingredienser.
Skulle något ämne eller en ingrediens hamna fel skulle det kunna få allvarliga konsekvenser för eleven som får i sig fel mat.
– Det skulle kunna vara förödande faktiskt, säger Mahiar Beigi.