Enligt mannen så rapporterades han i slutet på juli för att ha rökt en cigarett inne på sitt rum. Enligt anmälan ska ett 20-tal interner ha fått sin promenad indragen till följd av händelsen: ”Naturligtvis blev stämningen mycket dålig”, skriver mannen.
I anmälan hävdar mannen att när övriga interner ifrågasatte varför promenaden blivit indragen så svarade en anställd att de kunde tacka mannen som nu skrivit anmälan för det.
”Jag hamnade i en mycket dålig sits hos övriga interner och helt ärligt trodde jag att jag skulle få kompanistryk och bli tvungen att gå till isoleringen”, skriver mannen.
”Kollektiv bestraffning är väl inte ok?”
Internen påpekar att han är tacksam att förtroenderådet har en annan policy och att man gemensamt kom fram till att det bästa vore att JO-anmäla händelsen. Samtidigt är han upprörd över att han blivit uthängd av personalen.
”Jag menar att personalen utsatte mig för en livsfarlig situation då jag blev utmålad som syndabock”, skriver han.
Mannen förstår att anstalten måste reagera då han inte varit ensam om att röka. ”Men att införa kollektiv bestraffning är väl inte ok?” skriver han.
Vill att JO ska reda ut rökningsfrågan
Det är inte bara den kollektiva bestraffningen som mannen vill att JO ska kolla på. Även gränserna för rökning är något som han klagar på i anmälan.
”Jag röker och jag tycker väl att man ska få röka hur många cigaretter jag vill när röktillfälle ges”, skriver mannen och påpekar att man bara får röka två cigaretter om dagen på anstalten.
Anstaltschefen svarar
Anstaltschefen Linda Salenmo har inte hunnit sätta sig in i det aktuella ärendet än men konstaterar att man nu ska titta närmare på ärendet och sedan yttra sig till JO.
Kollektiv bestraffning är inget som Kriminalvården använder sig av, enligt Linda Salenmo. Däremot kan det som de intagna upplever som förmåner förändras om man hittat en brist menar hon.
– Om man uppmärksammat en säkerhetsbrist kan det bli förändrade rutiner. Det kan handla om brand- och skyddsaspekter, säger Linda Salenmo till SVT Nyheter Gävleborg.
Anstaltschefen menar att man som anställd inte får uttala sig på det viset som mannen hävdar att en personal på anstalten gjort.
– Nej, så får man absolut inte uttrycka sig som personal. Sedan vet jag inte om personalen faktiskt har uttryckt sig så, det är något vi får undersöka. Men vi får inte prata med intagna om andra intagna, det ingår i yrkesrollen att visa respekt.
Cigarettsituationen för de intagna är också något som JO får yttra sig om.
– Om de tycker vi ska ändra rutinerna så får vi göra det.
Vad händer nu?
– Den ansvarige chefen kommer få titta på det här. Har det hänt något i samband med att sommarrutinerna ändrats eller har det hänt något annat? Sedan ska vi komma med ett yttrande till JO.