Tre personer som står framför en gammal tegelbyggnad där det står ”laboratorium”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Se hur bruksområdet fixats vid Forsbacka bruk och hör Issam Mirza och Yuliia Pidlypchak berätta om arbetet. Foto: Julia Frost-Nylén/SVT

Issam och Yuliia bygger upp Forsbacka bruk

Publicerad

Nyrenoverat kafé, glasskiosk, konstuställning och festlokal – sedan Maria Eriksson tog över som VD för stiftelsen Forsbacka bruk har det hänt mycket i det gamla järnbruket. Ett 30-tal personer har genom ett integrationsprojekt hjälpt att fixa upp bruket och visionerna är stora.

– Vi sökte till ett EU-projekt där tanken var att få in människor som stod långt från arbetslivet, berättar Maria Eriksson.

Integrationsprojektet är ett samarbete mellan stiftelsen Forsbacka bruk och Sandvikens kommun. Förra året var det 32 personer som genom projektet fick en praktikplats på bruket – en av dem är Yuliia Pidlypchak, som flydde till Sverige från Ukraina. Nu har hon blivit anställd och jobbar i kaféet.

– I Ukraina jobbade jag i en stor fabrik, därför är det här ett nytt jobb för mig. Men det känns bra, jag tycker om att laga mat och baka, berättar hon.

Issam Mirza är arbetsledare för snickargruppen, som gjort om den gamla insdustrilokalen Glödgen till en festlokal.

– Jag skulle bara jobba med hjärtat och stödja här i Forsbacka. Det är vackert och fint, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.