Tredelad bild. Kvinna med hörlurar, internetkablar och Hoforskommunhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”På gränsen till tjänstefel” – Hör it-experten Anne-Marie Eklund Löwinders kritik mot Hofors kommuns it-säkerhet. Foto: Stefan Larsson/SVT

It-expertens känga till Hofors kommun: ”På gränsen till tjänstefel”

Uppdaterad
Publicerad

It-säkerheten i Hofors kommun är utsatt för allvarliga risker. Det framkommer i en rapport som KPMG gjort på uppdrag av kommunen.

– Min första reaktion var att det här är på gränsen till tjänstefel, säger it-experten Anne-Marie Eklund Löwinder.

I rapporten framkommer att det finns risker för både verksamhet och individer och att kommunen vid ett angrepp riskerar att förlora information och att verksamhetskritiska processer stoppas.

– De riskerna finns ju alltid men vi jobbar på att ha så säkra system som möjligt så det inte ska hända, säger kommunchefen i Hofors Annelie Johansson.

I rapporten beskrivs kommunens informationssäkerhetsarbete som ”obefintligt”. Hör kommunchefens svar på det i videon ovan.

MSB: ”Sju av tio saknar grunderna”

Men Hofors kommun är inte ensamma om att ha utmaningar med it-säkerheten. Det visar en rapport från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Sju av tio organisationer saknade grunderna i arbetet med informations- och cybersäkerhet. Det är beklämmande. Vi vill se en kapacitetshöjning, säger Mathias Antonsson, som jobbar på MSB:s avdelning för cybersäkerhet och säkra kommunikationer.

Mathias Antonsson säger att MSB vill se att kommunernas ledningar tar ett större ansvar.

– Det behöver tillsättas resurser. I alldeles för många fall finns det en personal- eller budgetbrist, som gör att nivån ligger där den gör.

It-experten Anne-Marie Eklund Löwinder, tidigare säkerhetschef på Internetstiftelsen, håller med om att kommunernas it-säkerhet är för låg. Hör henne svara på tre frågor om det i videon under.

Kvinna som gör en videointervju.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör it-experten Anne-Marie Eklund Löwinder svara på tre frågor om kommuners bristande it-säkerhet. Foto: Stefan Larsson/SVT

Experter tror på samarbete – så även kommunerna

I Hofors tittar man nu på att samarbeta med andra kommuner. Både it-experten Anne-Marie Eklund Löwinder och MSB:s Mathias Antonsson tror att samarbete är en bra idé.

Hofors kommun hade en plan på att inleda ett samarbete med Gävle kommuns it-verksamhet under 2024, men det blev aldrig av.

– Vi halkar ju lite efter. It är inte ett område som står still. Så nu behöver vi se om vi kan komma fram i ett samarbetsavtal med någon annan kommun, säger Annelie Johansson.

Bollnäs drabbades hårt

I Hälsingland utsattes Bollnäs kommun för två it-attacker under våren 2021. Sedan hösten 2021 har kommunen och alla andra hälsingekommuner samarbetat för att stärka upp it-säkerheten

– Det är komplext att samarbeta mellan kommuner men jag tycker vi tar steg framåt och har ingången att vi i så stor utsträckning ska stödja varandra, säger Bollnäs kommunchef Helena Tillstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.