• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sebastian Käller upplever att vissa bilister tar onödiga risker i trafiken som straffar A-traktorförare. Foto: Robin Herzog/SVT

”Han pekade finger åt mig” – A-traktorförare kritiserar bilister

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte ovanligt att bilister kritiserar A-traktorer som färdas i drygt 30 kilometer i timmen på landsvägar och saktar ner trafiken. Men det finns även klagomål från A-traktorförares håll om bilister som gör riskfyllda omkörningar och bländar med helljus på kvällstid.

– Det händer så ofta för mig så jag blir nästan arg och blinkar tillbaka när de kör förbi, säger Sebastian Käller som kör A-traktor.

Sebastian Käller tycker att de allra flesta bilister sköter sig väl i trafiken men lyfter att det ändå ofta inträffar farliga situationer till vardags. Enligt honom är det vanligt att bilar snabbt kör om honom precis innan vägen smalnar av till exempel.

– Då förväntar de sig att de kommer att hinna före så då kör de förbi och man blir tvungen att tvärbromsa, säger han.

Tror på en ljusare framtid

På tio års tid har antalet aktiva A-traktorer och mopedbilar i Gävleborgs län ökat från drygt 200 till 1100 stycken.

Just det ökande antalet förare som kör långsamtgående fordon (LGF) tror Sebastian Käller kommer att skapa mer sämja i trafiken så småningom.

– Jag tror problemen kommer minska i framtiden. För de som tar körkort nu, de flesta har haft A-traktorer eller liknande, så de har upplevt det här redan så de kanske tar lite mer hänsyn, säger han.

Hör Sebastian Käller berätta om riskerna han upplever i trafiken som A-traktorförare i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.