Den svartmunnade smörbulten har spritt sig till Östersjön från Kaspiska havet och Svarta havet via fartygstrafik. Foto: Rickard Gustafsson

Jakten på den svartmunnade smörbulten fortsätter i Uppsala och Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer den svartmunnade smörbulten få det tufft. Länstyrelserna i Gävleborg och Uppsala samarbetar för att kartlägga den skadliga fisken och hindra den från att sprida sig in i känsliga vattendrag.

– Provfisket efter den svartmunnade smörbulten fortsätter under 2022. I år planerar vi att använda ryssjor och övriga redskap i mycket större utsträckning än föregående år. I nuläget lutar det åt att ryssjorna är mest effektiva, säger Linda Calamnius vid Länsstyrelsen Gävleborg i ett pressmeddelande.

Fångas i ryssja

En ryssja kan beskrivas som en lång avsmalnande nätpåse.  De fångar fler svartmunnade smörbultar än nät, bifångsten släpps ut levande och arbetet med redskapet går fortare, enligt Linda Calamnius.

Det är två år sedan arten för första gången påträffades i Gävlebukten och sedan dess har länsstyrelsen fiskat för att decimera antalet, men också för att utröna vilket redskap som är mest effektivt mot just svartmunnad smörbult.

Potentiell katastrof för laxen

– Skulle den fortsätta norrut till våra stora laxförande älvar skulle det bli en rejäl katastrof då den troligen skulle äta upp rommen och förstöra återväxten, säger Linda Calamnius.  

Länsstyrelserna i Uppsala och Gävleborg, som samarbetar om kartläggningen, har också tagit fram en informationsfilm om den svartmunnade smörbulten och vad man ska göra om man fiskar upp den:  

– Om man får upp en svartmunnad smörbult ska man inte släppa tillbaka den i vattnet utan kanske ta hem den och smaka på den, för det är en god matfisk, säger Mattias Renström från länsstyrelsen i Uppsala.  

Svartmunnad smörbult

• Sveriges nordligaste fynd har gjorts i Bönan, nordost om Gävle

• Mycket snabb reproduktionstakt – kan föröka sig 5-6 gånger per år

• Trivs i sött och salt vatten och är anpassningsbar

• Äter det mesta 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.