Lyftkran sätter upp staty utanför Gävle konserthus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när den 1,5 ton tunga skulpturen Jätten Gavle kommer på plats utanför Gävle konserthus. Foto: Magnus Esser Bengtsson/SVT

Sex meter hög och 1,5 ton – här sätts Jätten Gavle på plats utanför konserthuset i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen invigs det senaste tillskottet bland Gävles statyer. Det handlar om Bertil Valliens sex meter höga skulptur som kom på plats under fredagen.

Jätten är sex meter hög och 1500 kilo tung och har skänkts av GDJ-fonden. Och det är långt ifrån det enda offentliga verk som fonden har bidragit med. Gefle-Dala Jernvägsfond kommer från medel efter det privata järnvägsbolaget som såldes till staten 1945.

– De viktigaste verken är nog skänkta av GDJ-fonden, om man tänker på Milles, Henry Moore och Grates verk, säger Jan Stene som är intendent på Gävle konstcentrum, apropå frågan om vad GDJ-fondens bidrag har betytt för Gävles offentliga konst och att man ligger i topp bland landets städer när det gäller offentlig konst.

Skulpturen föreställer en jätte från fantasins värld som skulle kunna tänkas ha grundat Gävle, enligt konstnären Bertil Vallien. Foto: Magnus Esser Bengtsson/SVT

Stormade kring ”Gudinnan”

Ett av de tidigaste verken som fonden skänkt är Eric Grates ”Gudinna vid hyperboréernas hav” som har kommit att bli i det närmaste folkkärt bland Gävleborna. Men Jan Stene berättar att det fanns en hel del kritiska röster när det kom på plats 1956.

Nu är frågan hur det nya verket kommer att tas emot bland Gävlebor och besökare från andra orter.

I klippet tjuvtittar vi på jätten och så visas några exempel på offentlig konst i Gävle. Dessutom resonerar Gävle konstcentrums intendent Jan Stene om varför konsten behövs.

Några exempel på Verk från GDJ-fonden

”Gudinna vid hyperboréernas hav” – Eric Grate (inköpt 1956) Rådhustorget. Inköpt för: 200 00 kronor.

”Vilande figur” – Henry Moore (inköpt 1976) Slottstorget. Inköpt för: 1,2 miljoner kronor.

”Fem musicerande genier” – Carl Milles (inköpt 1983) Stadsträdgården. Inköpt för: 1,6 miljoner.

”Premiär” – Torsten Fridh – (inköpt 1986) Stadsträdgården. Inköpt för 250 000 kronor.

”Vallpojken” – Per Pujol (inköpt 1990) Drottninggatan. Inköpt för 125 000 kronor.

”Klumpen” – John Rud (inköpt 1989) Stadsträdgården. Inköpt för 145 000 kronor.

Källa: GDJ-fonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.