Joan Baez tillsammans med Claes Olson, grundare av Joe Hill Memorial Music Award. Foto: Gunnar Åsell

Joan Baez tog emot Joe Hill-priset

Uppdaterad
Publicerad

Joe Hill Music Memorial Award delades ut under helgen och mottagare i år var musiklegendaren Joan Baez.

Priset som delas ut till minne av den Gävlefödde protestsångaren Joe Hill (1879–1915). SVT har tidigare berättat att Joan Baez och det kurdiska bandet Koma NurDil har utsetts som vinnare. Under helgen när Joan Baez gästade Sverige fick hon ta emot priset. Det är första gången som priset delas ut.

Juryns motivering:

I snart 60 år har den amerikanska protestsångerskan Joan Baez varit en okuvlig stark röst i kampen mot orättvisor och förtryck. Med sin klara stämma har hon fängslat miljontals lyssnare, inte bara med sina framträdanden på den stora Woodstock-festivalen och den globalt tv-sända Live Aid-galan, utan även i alla de många mindre – men för den skull inte mindre viktiga – konserter, stödgalor, möten och andra sammanhang hon regelbundet har medverkat i. Joan Baez samhällsengagemang är lika genuint som hennes musikalitet, vilket gör henne till en ytterst välförtjänt pristagare av vår första JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD.

Joe Hill Memorial Music Award

Årets pristagare offentliggörs 5 april. Prisgalan hålls på GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival som i år arrangeras 1-2 juni på Gasklockorna Gävle.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Joe Hill Memorial Music Award

Mer i ämnet