Efter sitt benbrott behövde Gina Lius mycket tillsyn men ville inte ha nattbesök och valde kameraövervakning i stället. Foto: SVT

Kamera kan ersätta hembesök

Publicerad

Många äldre behöver tillsyn under natten av hemtjänsten. Det kan också bli ett störningsmoment för en del, som nu hellre väljer möjligheten att ha en övervakning med kamera.

När olyckan var framme och Gina Lius bröt både lårben och höftled behövde hon tillsyn flera gånger om dygnet, men under natten vill hon inte att hemtjänsten skulle komma.

– Nej absolut inte. När jag äntligen har somnat och det kommer någon skulle jag bli rädd eftersom jag har dörr ut på altanen. Då skulle jag tro att någon bröt sig in.

Kameran däremot tycker Gina fungerar mycket bra.

– Det känns väldigt tryggt. De ser att jag ligger i sängen, och gör jag inte det så kommer de som ett skott, säger hon.

Erbjuds i flera kommuner

För dem som Gina Lius som inte vill ha besök under nattetid erbjuder kommuner som bland andra Hudiksvall och Bollnäs i stället att sätta upp en kamera i hemmet så att hemtjänstpersonalen via en surfplatta kan se att allt står rätt till.

– Det lämpar sig för personer som vill ha tryggheten att någon tittar till dem när de sover. De kanske inte har några anhöriga, och har behov av lite tillsyn men ändå inte vill att någon kommer hem till om man är lättväckt eller så, säger Ingela Hedblom, verksamhetsutvecklare på socialtjänsten i Bollnäs kommun.

Även för dementa personer som behöver tillsyn på grund av fallrisk men som man inte vill störa är kameran ett väldigt bra komplement, menar hon.

Inte för att spara

Kameraövervakning införs inte i Bollnäs kommun för att göra besparingar, men med fler som blir äldre kan det bli en nödvändighet i framtiden tror Ingela Hedblom.

– Vi ska ju räcka till för fler personer. Vi blir inte fler anställda, men vi ska serva fler och då bör vi ta hjälp av tekniken där vi kan. Det ska absolut inte ersätta den mänskliga kontakten, men med tekniken kanske vi kan göra mer och hjälpa fler.

Gina inte rädd

Är du rädd för att det utvecklas till att vi bara har kameror och datorer och kanske robotar i stället för personal?

– Jag hoppas att det inte blir så, säger Gina Lius. Till viss del så har det en väldigt bra funktion så det betyder väldigt mycket för mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.