Den långdragna frågan om flygplatsen i Rörbergs framtid blir av allt att döma en folkomröstning.
Flygklubben som vill bevara flygplatsen har samlat in över 9 000 namnunderskrifter som ställer sig bakom en folkomröstning. Antalet är kontrollerat av klubben själv eftersom endast röstberättigade Gävlebors underskrifter räknas.
SD och M släpper fram folkomröstning
Det är kommunfullmäktiges 65 ledamöter som sedan beslutar om en folkomröstning ska genomföras eller inte.
Både Sverigedemokraternas 13 ledamöter och Moderaternas 14 tänker släppa fram en folkomröstning om flygplatsen uppger de till SVT. Det räcker i så fall då en folkomröstning ska genomföras om inte två tredjedelar av ledamöterna röstar mot förslaget.
Resultatet från en folkomröstning är alltid rådgivande och behöver alltså inte följas av politikerna.
– Jag hoppas att kommunen lyssnar på det invånarna vill, säger Pelle Stensson.
Så går folkomröstningen till
En folkomröstning är ett sätt att få reda på vad folket tycker i en viss fråga. Det är kommunen eller regionen som beslutar om en lokal folkomröstning, antingen på eget initiativ eller på begäran från medborgarna.
Folkomröstningar i kommuner och regioner är alltid rådgivande. Det är kommunen eller regionen som beslutar om en folkomröstning ska hållas i kommunen eller länet. Det finns en särskild lag som reglerar kommunala folkomröstningar.
En rådgivande folkomröstning ska hållas i en fråga om minst tio procent av de röstberättigade begär det om inte två tredjedelar av närvarande ledamöter i fullmäktige motsätter sig det.
Källa: Sveriges kommuner och regioner