Civilminister Erik Slottner (KD) har varit till Gävle slott för att under eftermiddagen berätta vem som blir ny landshövding. Nu står det klart att det blir sverigedemokraten Carina Ståhl Herrstedt.
I somras lämnade Per Bill posten efter nio år i länet, sen dess har länsrådet Veronica Lauritzsen vikarierat som landshövding.
Carina Ståhl Herrstedt har varit kommunpolitiker i Landskrona, där hon 2006 blev invald i kommunfullmäktige. Hon har varit riksdagspolitiker sedan 2010.
Dömts för förtal
År 2009 utmålande Herrstedt en medlem i Svenska kommunistiska ungdomsförbundet (SKU) som brottslig på sin blogg och dömdes för förtal.
Året därpå dömdes den nya landshövdingen återigen. Även den här gången för förtal men mot den tidigare ordföranden i Sveriges kommunistiska parti, som också är pappa till medlemmen i SKU.
– Jag skrev saker som bedömdes vara olämpliga. Det har jag accepterat, tagit till mig och gått vidare, säger Carina Ståhl Herrstedt.
”Skämtar inte om något längre”
Några år senare hamnar Herrstedt i blåsväder igen. I ett mejl till sin dåvarande pojkvän skrev hon grova skämt om bland annat judar och mörkhyade personer. Enligt henne själv var det någon som hackade hennes mejl och att det var på den vägen mejlkonversationen blev offentlig.
– Det är en lärdom, man skämtar inte om någonting längre överhuvudtaget för man vet att det kan misstolkas. Det är viktigt att man lär sig av sina misstag och blir mer vaksam.
Carina Ståhl Herrstedt tillträder som landshövding och chef för länsstyrelsen Gävleborg den 1 mars 2025.
Det här gör en landshövding
Landshövdingen är regeringens företrädare i länet. En viktig uppgift för landshövdingen är att samordna den statliga verksamheten i länet. Landshövdingen ska även följa länets tillstånd och informera regeringen om länets behov.
Landshövdingar infördes i Sverige redan 1634, då Axel Oxenstierna delade in landet i olika kungliga områden (län). Det är regeringen som utser landshövdingen.