Kolonilott med växthus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Österbergs växthus är fyllt till brädden. Hör varför hon och kolonigrannen Lars Löfstrand tycker att Gävles växthusregler är förlegade och bör ändras i klippet. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Koloniägare i Gävle: Tillåt större växthus för att klara kriser

Publicerad

I Gävle får växthus på kolonilotter inte vara större än fem kvadratmeter. På flera håll i landet tillåts större.

– Det är jättetrist, säger Eva Österberg i Strömsbro.

Detaljplaner från 1980-talet tillåter inte större växthus än fem kvadratmeter vid de fyra koloniområdena i Gävle.

Lars Löfstrand, kassör i Strömsbro koloniförening, har fått många att rösta på hans medborgarförslag om att ändra reglerna så att växthusen får bli åtminstone dubbelt så stora.

Förutom nöjet att kunna förlänga odlingssäsongen ser han växthusen som viktiga ur ett beredskapsperspektiv. Det finns uppskattningsvis mellan 250 och 300 kolonilotter i Gävle.

– Rätt vad det är kanske vi inte får grödor och grönsaker och då måste vi förlita oss på att det finns folk som odlar. Förutom bönderna som gör ett jättejobb så är kolonisterna en resurs som borde utnyttjas, säger Lars Löfstrand.

Lars Löfstrands egen kartläggning visar att tio kvadratmeter hör till vanligheterna, men i exempelvis Luleå och Malmö är femton kvadratmeter gränsen.

Ansvarig politiker: ”Intressant fråga”

Förslaget är skickat på utredning, senare ska politikerna ta ställning i frågan.

– Jag vill inte föregå utredningen så jag kan inte säga så mycket, säger Anders Ekman (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Är frågan intressant?

– Ja, och jag är glad att det kommer förslag om hur vi kan göra Gävle bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.