Kristina Andersson är ungdomsambassadör för FN- förbundet. Hon har på sig en svart skinnjacka vid en å.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fick mina rättigheter kränkta.” Hör Kristina Andersson om engagemanget för omvärlden och vad hon tycker att du kan göra för insatser. Foto: Lina Abusagr

Kristina vände svåra uppväxten till att bli engagerad i FN

Uppdaterad
Publicerad

Varje år firas FN-dagen den 24 oktober världen över. Även i Gävle uppmärksammas dagen och vi har träffat Kristina Andersson som är FN-förbundets ungdomsambassadör i Gävleborg.

FN- dagen firas till minne av att FN-stadgan trädde i kraft just 24 oktober år 1945. Ett av årets huvudområden är klimaträttvisa.

Kristina Andersson, 25, är FN- förbundets enda ungdomsambassadör i Gävleborg. Hon pluggar miljövetenskap på högskolan i Gävle. Förutom att hon brinner för klimatfrågan så har hon en stor passion för barns rättigheter.

– Vi är totalt 17 ungdomsambassadörer i hela landet och vår uppgift är att sprida kunskap om FN:s sakfrågor. Jag håller i workshops och föreläser om Agenda 2030, klimatförändringar, ett projekt som heter flicka, samt en värld fri från krigsförbrytelser, säger Kristina Andersson.

Hur hittar du tiden till ditt engagemang?

– Jag har alltid haft mycket energi så jag tänker att jag lika gärna kan lägga det på någonting bra och som lönar sig i längden.

Hopp för de hopplösa

Vad skulle du säga till de som känner hopplöshet över det rådande världsläget?

– Alla kan inte göra allt, men alla kan göra någonting. All förändring sker inte på någon dag, alla måste börja någonstans och det kan vara en liten sak som att köpa ekologiskt kött eller ta cykeln till jobbet.

I klippet ovan berättar Kristina varifrån hon fick passionen till att engagera sig i FN-förbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.