Under en inspektion i Ovanåkers kommun påträffade personal flera katter hos en kvinna som haft djurförbud sedan 2016. Foto: Länsstyrelsen Gävleborgs län

Kvinna i Ovanåker hade katter trots djurförbud

Publicerad

Vid en inspektion i februari kunde länsstyrelsen konstatera att kvinnan i Ovanåkers kommun trots djurförbud sedan 2016 hade flera katter hos sig. Totalt har myndigheten gjort fem kontroller under de senaste åren och vid samtliga tillfällen har kvinnan haft katter.

I rapporten framgår det att kvinnan inte var hemma vid den senaste kontrollen men att personal noterat att det funnits sju katter som hållit sig intill fastigheten.

Stark lukt av katturin

Under inspektionen noterade personal att det luktat urin redan på uppfarten till fastigheten. Från den plats i husgrunden där katter fanns beskrivs lukten av katturin och avföring som mycket kraftigt.

Länsstyrelsen skriver att de vid flera tillfällen försökt få kontakt med kvinnan men att hon inte svarat på deras samtal.

Känt sig förföljd

Vid de tillfällen som länsstyrelsen fått kontakt med kvinnan har hon berättat att hon ska göra sig av med katterna, men att hon själv vill hitta ett hem till dem. I skrivelsen står det att kvinnan känt sig förföljd och upplevt att de trakasserad. Kvinnan har sagt att: ”länsstyrelsen kommer bli hennes död”.

Länsstyrelsen kommer så snart det kan ske fastställa om de omhändertagna katterna ska säljas, överlåtas eller avlivas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.