Letar guld medan kamraten får vatten Foto: SVT

Kvinnlig duo lurar åldringar i Hälsingland – stulit för 100.000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Äldre personer har blivit bestulna efter att två okända kvinnor ringer på och säger att de är sjuka och behöver hjälp. Sammanlagt har kvinnorna stulit ägodelar till ett värde av 100.000 kronor.

– Man ska vara väldigt vaksam på vem man släpper in, säger Mikael Hedström, polisens presstalesman.

Det är två kvinnor som ringer på och spelar att de är sjuka och behöver hjälp. Polisen har fått in anmälningar från äldre personer i Hälsingland under tisdagen och onsdagen där sammanlagt tre hem fått påhälsning av bedragerskor. Liknande brott har även skett på andra platser i Sverige i närtid.

– Erfarenheten är att den här typen brottslighet är väldigt rörligt. Vi har liknande brott i Östergötland och Västra Sverige, säger Mikael Hedström.

Letar guld medan kamraten får vatten

Enligt polisen har kvinnorna blivit insläppta för att få dricka vatten och äta en smörgås under förevändning att de inte mår bra. Under tiden den ene dricker vatten så söker den andre igenom lägenheten och hittar smycken och guld som de plockar på sig.

Brotten har skett i Ovanåker, Söderhamn och Hudiksvall. Det sammanlagda värdet på stöldgodset är runt 100 000 kronor. Polisen uppmanar nu äldre personer att ha låst dörren och vara vaksam om någon ringer på utan att att man väntar besök.

Polisen vill inte gå ut med signalement utan vill få in iakttagelser utan att påverka vittnen.

– Det vi kan säga är att de talar dålig svenska, säger Mikael Hedström, polisen.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Polisens främsta råd för att undvika att bli utsatt för åldringsbrott

• Håll ytterdörren låst även när du är hemma.

• Var vaksam om någon ringer på och du inte väntar besök.

• Är du minsta osäker – öppna inte dörren.

• Förvara inte kontanter eller värdefulla smycken lättillgängligt i hallen eller i sovrummet där tjuvarna brukar leta först.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.