En person med långt, vågigt hår står i en modern inomhusmiljö. I bakgrunden syns eleganta möbler och växtlighet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ellen Ottnargårds barn kommer behöva byta förskola när kyrkans fyra förskolor stänger i Gävle. Hör henne berätta mer i videoklippet ovan. Foto: SVT

Kyrkan lägger ner förskolor i Gävle – Ellen: ”Tårarna rann”

Uppdaterad
Publicerad

Alla kyrkans fyra förskolor i Gävle ska läggas ner. På skolorna går närmare 70 barn som kommer behöva flyttas till andra förskolor i kommunen. Beskedet har väckt stor frustration hos föräldrarna.

– Jag vet inte om jag orkar, säger föräldern Ellen Ottnargård.

Skälen till nedläggningsplanerna är enligt kyrkan ekonomiska problem samt mindre barnkullar, vilket gör det svårt att fylla barngrupperna.

Föräldern Ellen Ottnargård valde en av kyrkans förskolor till sina barn eftersom de har mindre barngrupper och ett av hennes barn har särskilda behov.

Orolig för sämre stöd

De särskilda behoven har blivit tillgodosedda på ett helt annat sätt på kyrkans förskola än på den kommunala, berättar Ellen Ottnargård. Nu är hon orolig över om barnen kommer att få samma stöd på en kommunal förskola.

– Att få börja om med det... Jag vet inte om hon klarar det och jag vet inte om jag orkar det, säger Ellen Ottnargård.

Stänger till sommaren

Det är förskolorna Smaragden, Pärlan, Staffansbacken och Stjärnan som berörs av planerna.

Förskoleverksamheten kommer att drivas fram till den 30 juni nästa år. Ett 20-tal anställda kommer att varslas om uppsägning innan årsskiftet.

Slutgiltigt beslut om nedläggning fattas på kyrkorådet den 10 december.

Roberth Krantz, kyrkorådets ordförande, menar att man har tittat på olika alternativ för att inte behöva stänga förskolorna, men att det inte är möjligt att göra på något annat sätt. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.