En person i en reflexjacka står i förgrunden, omgiven av en grön gräsmatta. I bakgrunden syns flera brandbilar parkerade vid en väg, med träd i höstfärger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Andreas Wikström, räddningstjänstens insatsledare på plats, om branden i radhuslängan i Bergvik. Foto: Stefan Larsson/SVT

Flera bostäder totalförstörda i radhusbrand i Bergvik

Uppdaterad
Publicerad

Flera bostäder i en radhuslänga i Bergvik i Söderhamns kommun har förstörts i en storbrand. En person ska ha inandats rök och har förts till sjukhus. Räddningstjänsten lyckades begränsa branden och kunde rädda två av lägenheterna.

Räddningstjänsten ryckte ut med flera enheter.

– Det var en fullt utvecklad brand när vi kom till platsen, där i stort sett hela vinden brann och det brann i ett flertal lägenheter, säger Andreas Wikström, räddningstjänstens insatsledare på plats.

Det var väldigt intensivt från början, enligt Wikström.

– De som har jobbat här har gjort ett fantastiskt jobb. Vi har lyckats begränsa branden vilket jag trodde vi skulle få svårt att göra. De har lyckats rädda två lägenheter

En till sjukhus

Hela radhuslängan utrymdes och det ska inte ha kommit några personer till skada av allvarligare slag. En person har dock ha inandats rök och blev förd till sjukhus för kontroll, uppger polisen.

Räddningstjänsten bedömer att man har kontroll på branden, och har bara en enhet kvar på platsen, och de kommer troligen stanna till kvällen.

Information om händelsen kan fås på restaurangen vid Bergviks IP, medan folk alltså uppmanats att inte röra sig i närheten av branden.

Problem med vinden på äldre radhus

För ett par år sedan brann det i en liknande länga i området.

– I våra äldre radhus är det osektionerade vindar och det går otroligt fort om branden kommer upp på vinden. Det är ett problem vi har med de här äldre radhusen, säger Andreas WIkström, räddningstjänstens insatsledare.

Orsaken till branden är i skrivande stund oklar. Polisen kommer spärra av brandplatsen när släckningsarbetet är avslutat.

Branden har inträffat i Bergvik som ligger sydväst om Söderhamn. Foto: Mapcreator
Brandmän på plats pustar ut efter hårt arbete med branden. Foto: Stefan Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.