De som åtminstone känner igen en havtornsbuske är för det mesta vana vid att se dem längs till exempel gästrike- eller upplandskusten, havtornsbuskar som klamrar sig fast i lite sten och grus allra närmast vattnet där de slipper konkurrens av andra växter.
Kanske går de att odla, tänkte Anki Tjernberg Hamberg som hade en åkerlapp över i Alfta i Hälsingland, som hon just inte använde till något speciellt.
– Jag fick reda på att det fanns sticklingar att få tag på och tänke: jag sätter hundra stycken så får vi se hur det går. Jag trodde det var många som skulle dö under vintern eftersom det var så kallt här.
Var det många som dog?
– Nej alla tog sig och efter tre år så hade jag fem bär på alla buskar, sedan blev det 66 kilo och sedan blev det ett ton
Smaksätter sill och glögg
På senare tid har intresset ökat markant för havtorn. Trots att det finns naturligt i Sverige och är fullspäckat med c-vitaminer och antioxidanter har det aldrig tidigare fått något större fäste i folkmedvetandet. Nu börjar havtorn dyka som smaksättning av både sill och glögg – och i välsorterade butiker kan man ibland hitta pyttesmå burkar fyllda med dyr havtornsmarmelad.
Ett ton bär är svårt att få in, speciellt när det gäller de känsliga havtornsbären.
– Jag handplockar. I bären finns det juice och du har ju ingen nytta av ett splashat bär. Man får ta dem en och en och jag får ner 500 gram i timmen. Jag hinner inte få in alla bär, säger Anki Tjernberg Hamberg.