– Matfrågan är en het fråga. Det är få människor som försörjer sig som jordbrukare i dag. Man måste arbeta med industriella processer för att få det att gå ihop. Dessutom är det viktigt med en hållbar matproduktion, så sa Stefan Wennerstand, vd Närljus, som är Ljusdals kommuns näringspolitiska stiftelse på en presskonferens i dag.
Fiskens avföring gödslar
På presskonferensen i dag berättade representanter från både kommunen och Närljus om sina planer på att producera mat efter en kretsloppsanpassad modell. Ett exempel på detta är fisk – och grönsaksodlingar som kan drivas tillsammans då avföring från fisken kan gödsla grönsakerna som i sin tur kan ge tillbaka restprodukter som fiskmat.
Inga finansiärer ännu
Ljusdals kommun hoppas nu på att företagarna i kommunen ska nappa på idéen och vilja driva den här typen av odlingsanläggningar. För än så länge finns det inga finansiärer. Skulle planerna gå i lås kan det leda till hundratals arbetstillfällen i kommunen.
– Nya jobb är en viktig målsättning. En sådan här satsning skapar också kunskap i bygden som sätter Ljusdal på kartan. Unika initiativ i stor skala, i synnerhet på så här angeläget område, lockar till besök och ger sannolikt eko inte bara i Sverige utan även utanför landets gränser, säger Lasse Molin (M) kommunstyrelsens ordförande i ett pressutskick.