Ulla Björk framför Bollnäs sjukhus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bröstcancerföreningens Ulla Björk om oron i Bollnäs när kvinnor inte kan screenas för cancer på orten just nu. Viktor Leander, verksamhetschef, förklarar hur planen ser ut för att återöppna mammografin igen. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Mammografin i Bollnäs stängd: ”Kan försena upptäckt”

Publicerad

Kvinnor i Bollnäsområdet som ska screenas för bröstcancer hänvisas nu till Gävle och Hudiksvall.

– Tidig upptäckt är viktig. Det här försämrar möjligheterna, säger Ulla Björk vid Bröstcancerföreningen Maria Gävleborg.

Personalbristen har slagit mot mammografin på Bollnäs sjukhus. Med timvikarier och personal från andra orter kan mottagningen bemannas stundtals. Men för de flesta kvinnor över 40 år som ska screenas för bröstcancer var 24:e månad väntar resor till Hudiksvall eller Gävle den närmaste tiden.

– Det är givetvis allvarligt om det är en situation som pågår över en längre tid, men vi har anställda under upplärning så vi har en god förhoppning om att kunna bemanna fullt innan årets slut, säger Viktor Leander, verksamhetschef inom Region Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.