Vid 1,0 promille blir man sämre på att kontrollera sina muskler och känslor, och man börjar sluddra. Foto: Kallestad, Gorm

Man körde med 3,0 promille i blodet – borde varit medvetslös

Publicerad

En bollnäsbo i 50-årsåldern har åkt fast för två fall av grovt rattfylleri när han färdades med 3,0 promille i blodet. Straffet blev två månaders fängelse.

Brotten bedöms som grova då alkoholkonsumtionen uppgick till minst 1,0 promille. Mannen döms även för två fall av olovlig körning eftersom han saknar körkort.

Det framgår i domen att mannen har en mångårig alkoholproblematik och fått behandlingar för missbruket utan att lyckas förbli nykter. Mannen förekommer i ett tiotal avsnitt i belastningsregistret sedan tidigare.

Mannen erkänner brott.

Beroende förhöjer toleransnivån

En fredagskväll på en bar är det troligt att de flesta har en promillehalt över 0,8, enligt Beroendecentrum. Vid 0,8 promille är man mer högljudd och har en starkare självkänsla.

Ett vanligt misstag är att dricka mer för att må ännu bättre och ha ännu roligare. Forskning visar däremot att känslan av välbefinnande som alkohol ger är som störst innan man överstiger 0,55 promille.

Människor med ett alkoholberoende har ofta en förhöjd tolerans och måste då dricka mer för att få samma effekt. Till slut kan det också gå åt andra hållet och man blir kraftigt berusad av nästan ingenting.

Så ändras beteendet vid olika promillehalter

Första effekten av alkohol märks vid 0,2 promille. Man känner sig varm, avspänd och glad. Självkritiken minskar och reaktionsförmågan börjar försämras.

Upprymdheten gör entré och hämningarna släpper vid 0,5 promille. Omdömet börjar bli nedsatt. Forskning visar att känslan av välbefinnande som alkohol ger är som störst innan man överstiger 0,55 promille.

Man är mer högljudd, är mer självsäker än vanligt och luktar alkohol vid 0,8 promille.

Vid 1,0 promille blir man sämre på att kontrollera sina muskler och känslor, och man börjar sluddra.

Illamåendet kan slå till med full kraft (om det inte redan gjort det) vid 1,5 promille. Det är svårt att hålla balansen och man får räkna med känsloutbrott eftersom känslor blir allt svårare att hantera.

Dubbelseendet blir uppenbart vid 2,0 promille, och det är svårt att gå upprätt.

Vid 3,0 promille uppfattar man inte vad som händer och man befinner sig på gränsen till medvetslös.

Och vid 4,0 promille och uppåt är man medvetslös. Andningen saktar ner och man riskerar att dö av alkoholförgiftning.

Detta är generellt utifrån genomsnittlig toleransnivå. Individuella variationer förekommer.

Källa: Beroendecentrum.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.