Lotta Lagnander (V) vill att Gävle kommun ska sätta större fokus på Joe Hill och Joe Hill-gården. Anna Sanvaresa på Joe Hill-gården håller med, men vill samtidigt inte att kommunen påverkar deras inriktning. Foto: TT/SVT

Gävlebon Joe Hill omtalad världen över – fortfarande okänd i hemstaden

Uppdaterad
Publicerad

”Jag drömde om Joe Hill i natt”. Låten om en av väldens mest kända Gävlebor är sjungen av Bob Dylan, Bruce Springsteen och Joan Baez bland annat. Men i Gävle är Joe Hilll och Joe Hill-museet fortfarande okänt för många – någon som Vänsterpartiet vill ändra på.

– Han uppmärksammas i en massa olika internationella sammanhang, men alldeles för lite här i Gävle, säger Lotta Lagnander (V) som skrivit en interpellation till kommunfullmäktige och undrar om det finns några planer om att uppmärksamma Joe Hill-gården mer.

Stor bland kända musiker

Flera stora artister som varit i Gävle har från scenen bedyrat vad Joe Hill betytt för dem, brittiska Billy Bragg och amerikanska John Prine bland annat. Rage Against The Machines Tom Morello tog sig från Stockholm till Gävle enkom för att få besöka Joe Hill-gården.

Fängelsebild på Joe Hill från Utahs statsarkiv. Foto: AP

Anna Sanvaresa som förestår Joe Hill-gården är kluven inför att kommunen skulle marknadsföra gården mer.

– Jag har länge irriterat mig på att vi inte finns med i turistbroschyrer och skyltar som Gävle kommun gör. Sen skulle det vara bra med ekonomiskt stöd till våra byggnader. Men vi kan aldrig ha deras inblandning i vad vi håller på med här på gården, säger Anna Sanvaresa.

Anna Sanvaresa på Joe Hill-gården vill samtidigt inte att kommunen påverkar deras inriktning. Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.