Se SVT Nyheter Gävleborg granskning av matsvinnet i länet.
Återvinningen av matavfall ökade i Sverige från 31 till 38 procent mellan 2013 och 2014. Trots det konstaterar Naturvårdsverket i en rapport att ökningstakten inte är tillräcklig för att nå regeringens mål om att 50 procent av matavfallet från hushåll, storkök, butiker och restauranger ska återvinnas.
I rapporten framgår att allt fler kommuner har infört insamling av källsorterat matavfall för biologisk återvinning. Enligt Naturvårdsverket har 190 av landets 290 kommuner insamling.
Men regeringen vill att fler följer efter, och Jordbruksverket har sedan tidigare fått i uppdrag att i samråd med Naturvårdsverket och Livsmedelsverket samordna kunskap för att öka biogasproduktionen från matavfall.
Dock visar Naturvårdsverkets plockanalyser att det inte räcker.
– Vi har sett att, fastän man har möjlighet till utsortering av matavfall, så hamnar det fortfarande mat i den vanliga soppåsen, säger Christina Jonsson på Naturvårdsverket, till Sveriges Radio Ekot.
I Gävle räddas mat från sophögen.
Vill ha förbättrad teknik
Enligt Naturvårdsverket återvanns uppskattningsvis 935 000 ton matavfall från hushåll, restauranger, livsmedelsbutiker och storkök 2014. Men enligt Ekot slängdes dock en fjärdedel av allt insamlat matavfall bort förra året på grund av plast och metall som följt med.
Ekot rapporterar att Naturvårdsverket anser att tekniken måste bli bättre så att man enkelt kan ta bort det oönskade materialet.