Han säger att han inte blir tagen på allvar när han lyfter frågan om hur personalen i vården hanterar farligt och smittat avfall.
– Reaktionen blir mer ”lilla gubben”, eller att man hör att de börjar skratta bakom ryggen när man går därifrån, säger Fredrik Lindström.
– Det är upprörande om det är som han upplever det. Att han bemötts på det sättet är inte okej. Det är inte acceptabelt, säger Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Gävleborg.
Hårt reglerat
Region Gävleborg har ökat sitt smittförande avfall näst mest i landet under 2020, och det är Fredrik och hans kollegor som ser till att allt avfall kommer från avdelningarna, vidare till destruktion. Trots att hanteringen av smittförande avfall regleras av omfattande föreskrifter och allmänna råd både när det gäller förvaring, märkning och transport, säger Fredrik Lindström att hanteringen från vården dagligen är bristfällig.
Han är trött på att vården utsätter honom och hans kollegor för fara i onödan.
Inte hört om fortsatta problem
Hälso- och sjukvårdsdirektören säger att han är medveten om att det fanns problem med hanteringen av riskavfall i våras.
– Att hantera smittfarligt avfall i vården är ingen nyhet, så det här ska vi kunna och sköta. Mängden har ökat, visst. Men vi måste klara det ändå. Jag vet att det var problem i våras, men att det fortsätter vara ett problem är inget jag hört om.
I klippet visar Fredrik Lindström hur kärl med smittat avfall är felmärkta, och hur det smittade avfallet har hanterats av vården i Gävleborg.