Mindre rotation på hemtjänstpersonal i Bollnäs

Publicerad

Bollnäs är inte längre värst i landet vad gäller antal hemtjänstanställda som cirkulerar hos varje enskild brukare.

Arbetet med att bland annat försöka få ner vikariebehovet verkar ha gett resultat.

För tre år sedan undersökte Sveriges Television hur många olika personer från hemtjänsten varje brukare träffade under en vecka. Bollnäs visade sig vara värst i landet, med i snitt 26 personer från hemtjänsten.

Nu har Nyhetsbyrån Sirén gjort samma undersökning med data från Kommun och landstingsdatabasen, och  Bollnäs är inte längre värst – nu ligger snittet på 17 olika personer per vecka, dvs obetydligt fler än riksnittet.

– Jag tycker det är jättebra. Vi har haft ett stort förändringsarbete under 2016. Målsättningen är att vi ska komma ner till 10 olika personer från hemtjänsten i snitt per brukare. Så vi har kommit en bra bit på vägen med tanke på att vi startade på snittet 26 personer, säger socialnämndens ordförande Erika Engberg (S).

För många besökare oroar

Ett stort flöde av olika personer från hemtjänst är ett vanligt klagomål från brukare och det kritiseras av forskare för att skapa otrygghet.

I Bollnäs har man utbildat både chefer och personal för att förbättra kontinuiteten och jobbar på att få ner sjukskrivningar och vikariebehov.

– För tre år sedan kunde ett enda vikariat på en vecka fyllas av fem olika personer. Nu försöker vi använda samma vikarie hela tiden för samma ledighet. Och så försöker vi täcka upp mer med den ordinarie personalen inom arbetslagen, säger Erika Engberg.

Målet är inte nått

– Men 17 är ju en snittsiffra. Det finns både brukare som möter färre personal och brukare som möter betydligt fler.

– Ja, det stämmer. Det är därför vi ska ner ännu lägre, målet är 10 personer i snitt. Det bedömer vi som en rimlig nivå med tanke på att det här gäller hjälp dygnet runt alla dagar i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.