Om förhållningsreglerna inte följs kan utbrottet förvärras och förlängas, enligt Region Gävleborgs smittskyddsenhet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Arkiv

Mycket smittsam bakterie upptäckt på förskola i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Den mycket smittsamma tarmbakterien shigella har upptäckts på en förskola i Gävle. Nu hålls barn och personal hemma under smittspårningen.

Ett barn har testats positivt för shigella. En bakterie som sprids via bland annat förorenat vatten och livsmedel och kan orsaka diarré och feber.

Smittskyddsenheten i Gävleborg har startat smittspårning. Omfattande provtagning genomförs på barn och personal, provsvar väntas inom en till två dagar.

Ökade nationellt 2023

De individer som har kommit i kontakt med smittan hålls isolerade i hemmet till dess att ett negativt provsvar kan bekräftas.

Enligt Region Gävleborg har 200 till 300 fall av shigella rapporterats årligen i Sverige de senaste tio åren. 2023 skedde dock en ökning till 728 fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.