Fyra unga utlandsstudenter poserar fram Högskolan Gävles huvudingång i glas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT Gävleborg undersöker om det stämmer att krogkvällen är billigare än myskvällen i klippet ovan. Foto: Markus Dahlberg/ SVT

Myskvällen större inflationstjuv än krogkvällen – hör några Gävlestudenter

Uppdaterad
Publicerad

En matlagningsintresserad familj med två barn har en högre personlig inflation än en snusande och social student med lägenhet i stan, det visar en uträkning som Länsförsäkringar gjort. Men stämmer det? SVT undersöker vad studenter i Gävle säger! 

Många tänker nog att det är billigare att stanna hemma och ha en riktigt mysig lördagskväll med familjen än att skaka rumpa på krogen. Men enligt den uträkning försäkringsbolaget genomfört visar siffrorna att myskvällen innehåller fler inflationstjuvar än krogkvällen.

– En inflationstjuv är något man konsumerar mycket av och som höjts i pris, säger privatekonomen Emma Persson och fortsätter:

– Man får titta på till exempel purjolök som ökat mindre i pris än ost och smör.

Dyrare för familjer

För en tvåbarnsfamilj som helst lagar mat hemma, skjutsar till idrottsaktiviteter och köper mer kläder än genomsnittet till barnen, som fortfarande växer, ligger den personliga inflationen högre än den officiella, 11,7 procent (officiella inflationssiffran i undersökningen låg på 9,7).

Billigare för ensamhushåll

För studenten som bor centralt och tar sig runt på cykel, har obegränsat med surf i mobilen och njuter av att stoppa in en prilla under läppen efter en restaurangmiddag i gott sällskap ligger den personliga inflationen på 4,4 procentenheter mindre än barnfamiljen (7,3 procent).

Men stämmer detta med verkligheten?

Det tar SVT Gävleborg reda på det i klippet ovan.

Så har försäkringsbolaget räknat:

Länsförsäkringar har i sin jämförelse lånat två exempelhushåll från SCB och lagt på inflationssiffrorna för respektive utgiftsområde till och med augusti i år.

Den officiella inflationen beräknades genom att använda nationalräkenskapernas sammanställning av hushållskonsumtionen. På så sätt skapades en korg som speglar ett genomsnitt av Sveriges befolkning.

Uträkningen är rättvisande för kollektivet men inte för alla hushåll. Skillnaderna beror på hur individuella spenderarmönster ser ut och att priserna för varor och tjänster rör sig åt olika håll.

Källa: Länsförsäkringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.