Skulle vi bara elda stearinljus skulle det inte vara något problem. Men majoriteten av de ljus som vi eldar upp innehåller paraffin eller palmolja. När vi eldar dem bidrar vi till växthuseffekten. Skulle samtliga 18 miljoner kilo ljus som vi tänder vara av stearin skulle det motsvara en miljöförbättring som om 15 000 bensinbilar försvann från våra vägar.
Miljöcertifierade
Ljusfabriken i Fredriksfors, utanför Delsbo, var den första ljustillverkaren i landet som miljöcertifierades och blev Svanenmärkt.
– När priserna på paraffin ökade och vi bestämde oss för att övergå helt till stearin kom vi på att det är en helt förnyelsebar råvara. Då vände vi oss till Svanen och tillsammans med dem tog vi fram kriterierna för hur ett Svanenmärkt ljus skulle se ut, säger Maria Skog Shum på Delsbo Candle.
Vill sprida kunskap
De ljustillverkare som finns i Norden idag har samtliga Svanenmärkta ljus i sitt sortiment, trots att de var tveksamma till att börja med. På Delsbo Candel försöker man nu sprida sin mission om miljövänliga ljus vidare i Europa och Nordamerika där ljusen uteslutande tillverkas av paraffin.
– Vi är ju en liten tillverkare som inte kan förse hela världen med stearinljus, därför tycker vi det är viktigt att vi kan sprida våra kunskaper till andra tillverkare i Europa och USA, säger Maria Skog Shum.
Doften är viktig
Men det är inte lätt. Den doft som stearinljus sprider och som vi svenskar förknippar med jul och något mysigt doftar, inte lika gott i andra människors näsor.
– Ute i Europa tycker de att stearin luktar konstigt. Vi har påbörjat en diskussion med våra kunder om vi ska försöka ta bort doften, men jag tror det är svårt att göra det för våra nordiska kunder, säger Maria Skog Shum.